Kabbe gyíkok, én lelépek!

by Marti

Az élet megint kalandos. Időről időre elámulok azon, mi minden történik velem.

Emlékszünk ugye a srácra az előző bejegyzésből, aki a tippet adta a hoteles állásról. Nem restelltem egy durva gerillamarketinges kísérőlevelet biggyeszteni az önéletrajzom mellé és azzal besétálni a szállodába. Kaptam is gyorsan meghívást interjúra, ahol saját magam is megbizonyosodtam az étteremvezető vérengző fenevad mivoltáról. Ez a nő nem kispályázik bazmeg, ez tudja mit csinál. Levágja az emberről, ha nem odavaló. Nincs lacafaca, dolog van, zéró tolerancia nyavajgásügyileg, cserébe viszont megbecsülnek, vigyáznak rád, rendesen tréningelnek és a kemény munkádat elismerik – anyagilag és egyéb juttatásokkal egyaránt. Pont mint amit szeretnék.

Pénteken volt a trial shiftem. Amit láttam, az rohattul tetszett. Szuperszervezés az, ami itt folyik. A konyha és az étterem személyzete úgy dolgozik szervíz alatt, mint az állat… mindenki nyomja ezerrel, de mindenki tudja a legutolsó apróságig, mi a dolga. Tetszik, na. A műszak végeztével az étteremvezető üdvözölt a fedélzeten és a kezembe nyomta a starter pakkot, kétszázezer oldalnyi nyomtatványt. Jövő utáni héten kezdek élesben (egy héten egy új belépő játszik, én vagyok most a második a sorban), de addig is igénybe vesznek banketingen meg ilyesmi.

Annak, aki nem szakmabeli: banketing az a divízió a hotelbizniszben, ami a különféle csoportos étkezések (állófogadások, lakodalmak, gálavacsorák, konferenciaebédek stb.) lebonyolításával foglalkozik, a szálloda éttermétől elkülönülten. Feladatuk például a különterem berendezése, asztalok megterítése és dekorálása, bár felállítása, étel- és italszervíz valamint minden egyéb, előre megbeszélt kívánság teljesítése. A banketing konyhaoldala felel értelemszerűen az előre lefoglalt menü pontos előállításáért.

Péntek éjjelre tehát kiderült, hogy fel vagyok véve, és szombaton már kezdek is egy lagziban, délután háromkor. Csakhogy szombaton dupla műszakon lennék a jelenlegi étteremben, az egyetlen kollegina rajtam kívül százas, hogy nem jön be helyettem, akárhogy is van egy bazi nagy csoportos afternoon tea lefoglalva vacsorával együtt. Mit volt mit tenni… Tizenegy órai shiftkezdésem alkalmával bejelentettem a jeti főnökömnek, hogy screw you guys, I’m going home. Kicsit morci volt, én meg leszartam magasról. Ajánlottam figyelmébe, hogy fizessen ki rendesen, ha jót akar (nagyjából hétszázötven fonttal jönnek), bár tudom jól, hogy ennek valószínűsége erőteljesen konvergál a nullához.

Az ok emögött pedig a következő: idióta nincstelen senkiháziak. Az étterem igazából csak marketing, nem is értem, miféle cég áll az egész hátterében vagy ki pénzeli (kinek kellene, khm-khm…) a bulit. Hogy nem fair play a dolog, az abból jön le, hogy feketén alkalmazzák az embereket, miközben pofátlan módon hazudják a szemünkbe, hogy minden fasza és legális. Ha egyenesen megmondanák, hogy mi a pálya: srácok, zsebből zsebbe fizetünk, ne is várjatok mást – akkor nem lenne semmi gond, élnénk szépen szimbiózisban, mint ahogy tettük Pól meg Eliszon éttermében. De ez így, hogy hülyére vesznek, ez gerinctelenség. Szívből kívánom nekik, hogy kinyíljon a szemük és észrevegyék, hogy amit csinálnak, mennyire lealacsonyítja őket.

Node, ez van, nekem nem dolgom az ítélkezés. Örülök, hogy bent vagyok az új munkahelyen. Érzékeltetvén, hogy már önmagában az, hogy felvettek, kész kitüntetés: a trial shiftemet követő napon minden szembejövő kolléga gratulált a sikerhez és sok szerencsét kívánt a továbbiakhoz; akiknek pedig említettem az új munkahelyet, elismerően bólogattak és füttyögték, hogy wowww. Hát majd megpróbálok talpon maradni.

*

Ezenkívül negyedik napja olyan gecis fejfájásom van, hogy csak fájdalomcsillapítón élek. Sajog és lüktet a homlokom, a legkisebb mozdulattól is robbanni készül. Ötlet, valami, hogy mi ez? A fájdalmon kívül semmi tünet. Rendeltem anyámtól kataflamot postán, milyen kár, hogy diklofenakot mindenhol csak receptre adnak. Az utánpótlásig paracetamol-koffein kombóval kúrálom magam és élvezem az ágynyugalmat. Off.  (-.-)

Advertisements