Indiában 4 és 1/2 órával több van.

by Marti

Nna, most meg itt van ez a FB chat Changival, aki élőben jelentkezik Chennai-ból (India):

Changi: It’s. 5.59am
So. How is life ??

Marty: changi, it cannot be 5.59
its 1.29 here

max 5.29  :D:D

Ch: Why?

M: bcoz time difference is always +/- some hours

Ch: Then it’s 4.30 hrs forward ..

M: ?????

*

Ez olyasmi, amit nem hagyhatunk kikutatlanul.

A wikipedia már megint sokkol. Ilyeneket ír: “A greenwichi középidő (GMT) mint fogalom elavultnak tekinthető”, meg hogy “Minden nap 24 órából áll, és minden óra 60 percből, de az 1 percen belüli másodpercek száma változó lehet. Időnként a nap utolsó perce 59 vagy 61 másodpercből áll”, továbbá hogy “egy másodperc az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 9 192 631 770 periódusának időtartama.”

A wiki Időzóna szócikke az alábbit mondja: “A zónaidők a UTC-től általában egész órában térnek el, ritkábban az egészhez képest fél óra, két esetben pedig negyed óra eltérés van” meg hogy “a Kínai Népköztársaság, amely szélessége miatt akár 5 időzónát is használhatna, mégis egyet használ, az UTC+8-at, amelyik az ország keleti részének felel meg, mivel lakosságának nagy része itt van. Így Kína nyugati felén délután 3 órakor „delel” a Nap. India is használhatna két időzónát, de csak egyet használ, az UTC+5:30-at.”

Az angol nyelvű wikiben további érdekességet találtam:

1933 és 1940 között Szingapúrban a nyári időszámítás UTC+07:20 volt.

Utánanéztem, mi is zajlott anno Szingapúrban (istenem, mire nincs időm, főleg így hajnali háromkor…):

1933 január 1-jén előretolták a szigapúri órákat 20 perccel, amit nyári időszámításnak szántak (persze-persze, odalenn délen télen van nyár), de mondjuk a következő évben, 1934-ben elfeledkeztek róla és csak 1935-ben csinálták meg megint, december 31-én. Ekkor úgy megtetszett nekik, hogy azonmód kinevezték a 20 perccel előbbre járó időt hivatalos szingapúri időnek (1936 január 1-jén) és többé nem is foglalkoztak téli-nyári időszámítással és óratologatással. Aztán 1941 szeptember 1-jén megint kihagytak egy kis időt az életükből, és újabb 10 perccel állították előbbre az órájukat, kinevezve ezt az új szingapúri középidőnek. 1942 február 16-án, engedve a japcsi megszállóknak, átálltak a japán középidőre, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy újabb másfél(!) órával tolták előre a mutatókat. Szegény szingók, ha nem utálták volna eléggé már úgyis a japánokat, azok most még az időt is kilopták a zsebükből… Az óramutatók úgy is maradtak 1945 szeptember 11-ig, amikor visszakapták az elveszett másfél órát, és így visszaálltak a négy évvel korábbi szingapúri középidőre.

Rendben is voltak egészen 1982 január 1-jéig, amikor nem bírtak már tovább magukkal és megint előrepiszkálták az órájukat 30 perccel, ismételten újradefiniálva a szingapúri középidőt, és azóta is azt használják. Jelenlegi SGT rövidítésű időzónájuk UTC+8:00.

Magyarországon először 1916-ban próbálták ki a nyári időszámítást, május 1-jén elcsíptek egy órácskát, amit a következő négy évben rendszeresen megjátszottak: ősszel -1 óra, tavasszal +1 óra. 1920-ban ráuntak és a következő évtől nem volt nyári időszámítás, egészen 1941-ig, amikor áprilisban megint előretolták a mutatót és nem is húzták azt vissza ősszel, csak a következő évben, 1942-ben. Az óraátállítás idejét beállították március vége / április elejére ill. október elejére. 1945-ben azért kipróbálták, mi lenne, ha inkább május eleje / november eleje lenne az óraállítás ideje, de nyilván nem találták nyerő tapasztalatnak, mert 1946-tól csak visszatértek az eredeti dátumokhoz. Így maradt a dolog, egy darabig. 1951-53-ban túl elfoglalt volt az ország a mutatótologatáshoz, nem is volt nyári időszámítás, csak 1954 május végétől október elejéig, majd ennek alapján rendszeresen, egészen 1958-ig. Ekkor megint ráuntak a nyári időszámításra.

1980 április eleje óta van rendszeres nyári időszámításunk megint. 1981-től 1995-ig a hosszabb nyári esték rendre március végén kezdődtek és szeptember végén értek véget, ekkor süllyedt az ország a “vissza-egy-órát” típusú átmeneti depresszióba, 1996 óta ez október végére esik.

Franciaországban pedig 12 időzóna van…

További érdekességek a http://www.timeanddate.com/ oldalon.

Advertisements